Socialdemokratiets klima-ambitioner er uambitiøse

Mandag 18. september beskyldte Lea Friedberg (S) Enhedslisten for kun at tænke kortsigtet, når vi kritiserer de manglende ambitioner for klimaet i den nye budgetaftale for København. Men hvis København skal være en grøn foregangsby, skal vi både tænke kort-og langsigtet. Klimakrisen raser lige nu, og derfor er der også behov for, at vi finder løsninger nu og her En CO2-reduktion på 89 ton svarende til, hvad syv københavnere udleder på et enkelt år. Det er hvad Lynetteholm-partierne anført af Socialdemokratiet kunne mønstre i reduktion af CO2-udledning i årets budgetaftale.

Det er så uambitiøst! Partierne bag budgetaftalen mener ikke, at det længere er nødvendigt at reducere CO2 i København her og nu. De har i stedet besluttet sig for at læne sig tilbage og håbe, at teknologien kommer og redder os. Det er fint at have gode målsætninger og kunne fortælle om alle de gode intentioner man har, men målsætninger og gode intentioner gør os altså ikke klimaneutrale.

I Enhedslisten har vi udarbejdet et alternativt budget for Københavns Kommune, hvor vi viser, hvilken retning vi vil sætte for København. En retning, der leverer langt mere på klimaet, end Socialdemokratiet formår i sit budget. I vores alternative budget har vi en sænkning af CO2-udledningen på over 16.000 ton sammenlignet med de 89 ton, de øvrige partier kom frem til.

Og hvis man opgør klimahandlingen i kroner og øre, så har partierne bag budgetaftalen prioriteret cirka 100 millioner kroner på klimaet, hvor vi i Enhedslisten vil bruge cirka 500 millioner kroner. Det er ikke svært at drage den simple konklusion, at et budget uden Enhedslisten er et budget, hvor ambitionerne på klimaets vegne er enormt lave.

Det virker, når København går forrest i den grønne omstilling. Når vi som kommune udskifter vores arbejdsmaskiner til el, så er vi med til at udvikle markedet i en grønnere retning. Det samme gælder, når vi stiller krav i vores udbud om, at entreprenørerne skal bruge fossilfri arbejdsmaskiner, og vi er parat til at betale ekstra for det. Hvis alle arbejdsmaskiner på landets byggepladser bliver skiftet ud med eldrevne, vil der komme en mindskning af CO2-udledningen på omkring 275.000 ton CO2 på landsplan. På den måde kan de kommunale klimatiltag få en national og global effekt.

Lea Friedberg kalder tiltag, der virker nu og her, for lavthængende frugter, men hvorfor i alverden vil Socialdemokratiet så ikke plukke dem? Det er jo tiltag, der gør en forskel i den virkelige verden.

Hvis København skal være grøn foregangsby, skal vi gå forrest i den grønne omstilling. Det gør vi ikke så længe budgetaftaler indeholder CO2-reduktioner svarende til syv københavnere. Det er langtfra godt nok. Vi ved, at når København går forrest, så kan vi være med til at inspirere andre. Det er vores ansvar som hovedstad, og det ansvar løfter budgetpartierne med deres aftale desværre ikke.

Trykt i Berlingske 7/10-23

Blogger: Line Barfod, Teknik-og miljøborgmester i København