Grøn og retfærdig fremtid for alle

Klima i undtagelsestilstand

Århundreders rovdrift på naturen og vores fælles ressourcer har skabt en galopperende klimakrise som verden allerede mærker konsekvenserne af. Enhedslisten vil for alvor melde København ind i klimakampen og lade byen erklære klimaundtagelsestilstand, som mange storbyer og 28 lande har gjort. København har skrevet under på at være CO2-neutral i 2025 – det kan ikke nås med det nuværende tempo.

Sammen med miljøorganisationer, bevægelser og partier vil vi arbejde for en ambitiøs plan for et klimaneutralt København, der lever op til Parisaftalen, klimaloven og EU’s direktiver for partikelforurening.

Enhedslisten har en lang række forslag og krav til at omstille København, fx

  • Fjernvarmeforsyningen omstilles helt – ingen fossile brændstoffer – ved brug af varmepumper og geotermi. Det betyder udfasning af naturgas på Ørstedværket og olie/gas på spidslastanlæg.
  • Amagerværkets BIO4-anlæg skal udfases. En gigantisk fejlinvestering, der afbrænder store mængder træflis sejlet ind fra hele verden og med meget tvivlsom CO2-effekt. Indtil afvikling skal alene bruges dansk og nordisk træflis, uanset det betyder dyrere fjernvarme.
  • Genbrug, genanvendelse og bæredygtig produktion og indkøb skal slå igennem overalt.
  • Kommunalt pres for at ændre statens vilkår, så der kan etableres solceller på kommunale tage og anspore byens boligejere til samme.
  • CO2-fri elforsyning ved at København indgår i vindmølleprojekter, især på havet. (Må ikke bruges i kommunens klimaregnskab til at kompensere for andre CO2-udledninger.)

Se også, hvordan Enhedslisten vil fremme regionalt producerede, plantebaserede, økologiske og sæsonbestemte fødevarer og mindske forbruget med deleøkonomiske tiltag.

Politisk program, Grøn og retfærdig fremtid for alle

Hele Politisk program 2021