Stop byggeriet på Amager Fælled

Mange har forståeligt en bekymring for, om det er sikkert at bygge på en gammel losseplads. Det er en vigtig og forståelig bekymring.

Jeg er både bekymret for den sårbare natur og for forureningen fra den gamle losseplads derude.

I Enhedslisten er vi opsatte på at få vished for, at det er sikkert og forsvarligt at bygge, når nu et flertal – uden om Enhedslisten – insisterer på at gå videre med planerne, også selv om modstanden mod byggeplanerne er massiv.

Jeg og Enhedslisten har derfor stillet mange spørgsmål til sagen, og hver gang der kommer nye fakta på bordet, så stiller vi nye spørgsmål.

Det næste spørgsmål går til Region Hovedstaden.

Jeg har flere gange stillet spørgsmål til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune om risikoen for, at byggeriet øger forureningen af vandet i havnen. Forvaltningen har oplyst mig om, at Region Hovedstaden er den ansvarlige myndighed i forhold til det spørgsmål. Regionen vurderer ikke, at der er en risiko.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer heller ikke, at byggeriet på Amager Fælled øger forureningen til havnen.

Men jeg er bekymret.

Jeg vil derfor henvende mig til regionen med en opfordring til, at de foretager nye prøver i området. Hvis de ikke vil det, så vil jeg også bede dem om at sige, hvad der skal til for, at de tager sagen op igen.

Samtidig er det et område, hvor jeg arbejder for, at vi kan få så meget tryghed og vished som muligt.

Enhedslisten har derfor fået vedtaget et medlemsforslag i Borgerrepræsentationen om at få lavet målinger af vandkvaliteten i havnen.

Som resultat af medlemsforslaget skal vi i begyndelsen af december i Teknik- og Miljøudvalget behandle en sag om et nyt måleprogram, der blandt andet skal måle for metaller og PFAS i vandet.

I et åbent brev fra Frej Pries Schmedes til mig om Amager Fælled , bragt flere steder, skriver han, at han, ligesom jeg, er bekymret for forurening af vandet i havnen.

Han er også bekymret for, at byggeplanerne på Fælleden er en brandfælde, og at der er risiko for eksplosion, fordi der er metan i jorden.

Forvaltningens fagfolk har forsikret mig om, at der ikke er fare for eksplosion.

Det skyldes blandt andet, at der er sat krav om, at der skal etableres permanente udluftningssystemer under alle bygninger. Det vil, ifølge forvaltningen, forhindre metan i at koncentrere sig i og under bygningerne, så der ikke er risiko for eksplosion.

Det metan, der fortsat produceres fra nedbrydningen af lossepladsfyldet, udgør heller ikke en fare, ifølge forvaltningen, hvor der er mange dygtige fagfolk.

På trods af de faglige forsikringer om, at der ikke er nogen fare, forstår jeg godt, hvis mange er bekymrede for, at der skal bygges boliger, daginstitution og skole oven på en gammel losseplads med metan.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Enhedslisten er lodret imod byggeriet på Amager Fælled.

I Enhedslisten har vi kæmpet imod planerne fra begyndelsen, og vi har også stemt imod lokalplanen.

Frej Pries Schmedes er også bekymret for grundvandet på Amager Fælled, når man begynder at bygge.

Jeg forstår til fulde bekymringen.

Forvaltningens fagfolk har forsikret mig om, at der ikke er risiko for forurening af drikkevand.

Det skyldes de geologiske forhold derude, og så er der også lavet en stor grundvandssænkning for ikke at oversvømme motorvejen.

Den sikrer, ifølge forvaltningen, at grundvandet bliver i området og ikke kan forurene områder med indvinding af drikkevand.

Står det til mig, skal byggeplanerne på Amager Fælled droppes lige nu. Men sådan fungerer de kommunale styrelsesregler ikke.

En borgmester er ikke enerådig, og jeg kan ikke og har ikke ret til at påvirke forvaltningens sagsbehandling i forhold til Amager Fælled.

I kommunestyret er det flertallet, der bestemmer, og som borgmester kan jeg ikke forkaste en flertalsbeslutning. Det betyder ikke, at jeg ikke er bekymret. Det er jeg, og jeg vil klart opfordre det politiske flertal til at trække i land og lade Amager Fælled være. Lige nu.

Vi skal ikke give op. Vi skal kæmpe for at redde Amager Fælled. For det er en ualmindelig dårlig idé at plastre et af byens få grønne åndehuller til med række efter række af byggeri.

Og jeg vil kraftigt opfordre de partier, der har stemt det igennem, til at komme til fornuft.

Blogger: Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester 
Bragt på arbejdren.dk 5/12-23