En levende by er en tryg by

Mange, nok særligt yngre kvinder, kender den frygt, der kan komme, når man går alene hjem efter mørkets frembrud.

En Megafonmåling fra sidste år viste, at 61 procent af alle kvinder er bekymrede for at blive overfaldet, når de er ude om aftenen. For nogen betyder den frygt, at de begrænses i at bruge byens rum.

Det er vi klar over i København, og derfor har vi i de seneste år arbejdet med belysning og mulighed for at skabe mere byliv, der kan mindske den utryghed.

For en levende by er en tryg by. Og derfor er det rigtigt ærgerligt, at Socialdemokratiet, De Konservative, Socialistisk Folkeparti og Alternativet nu vil gå den anden vej, og lukke byen tidligt ned.

De foreslår, at udeserveringen begrænses til klokken 22.00 søndag til torsdag, hvilket er flere timer før, de gør de i landets andre store byer. Og det vil betyde, at gaderne efterlades mere utrygge. For udeservering betyder også, at der er flere åbne øjne og øre for, hvad der sker i gaderummet fra både restauratører, tjenere og gæster.

At udeservering og udeliv har en betydning for trygheden, kan vi faktisk se sort på hvidt i Københavns tryghedsundersøgelser, hvor for eksempel Vesterbro har gennemgået en markant udvikling, og nu år efter år ligger sig spidsen som en af byens tryggeste områder.

Alternativet til lukkede serveringssteder, betyder ikke, at alle går hjem i seng i seng. Det betyder i stedet, at mange vil samles på bænke og trappesteder rundt i byen, hvor de ikke – som på barer og cafeer – skal overholde visse spilleregler om hensyn til opførsel og lydniveau for at blive siddende. Det er ikke fremmende for trygheden.

København tilhører alle københavnere, så lad os skabe en by, der er tryg for alle, også de, der føler sig utrygge alene i mørket.

Blogger: Charlotte Lund

Skrevet sammen med Louise Theilade Thomsen (V). Bragt på Berlingske.dk 25/6-23