Dyrt præparat vil være ødelæggende for sundhedsvæsenet, mens Novo Nordisk øger overskuddet

TV2 skriver i en artikel fra d.9. august, at: “regionerne forventer i 2023 at bruge cirka 1,1 milliard kroner på tilskud til medicin, der indeholder stoffet semaglutid – som for eksempel Ozempic.” Det er en fordobling i forhold til 2022 og en mindre katastrofe for regionernes økonomi. En pakke Ozempic koster, ifølge TV2, 2.351,75 kroner, hvilket gør præparatet til et af de dyreste til behandling af diabetes.

Det er dog ikke kun diabetikere, der efterspørger Ozempic. Præparatet kan nemlig også hjælpe patienter med at tabe sig hurtigt. Det har gjort Ozempic utrolig populært – og utroligt dyrt.

Regionsrådsmedlem, Helene Forsberg-Madsen:

Om lidt skal vi til at forhandle næste års budget i regionerne, og det er dybt problematisk, at man udhuler regionernes i forvejen trængte økonomi uden at kompensere fra statens side. Vi har en række store og enormt vigtige opgaver i regionerne, som handler om at skabe lighed i sundhed og sikre, at alle borgere får en kvalitetsstærk og sammenhængende hjælp og behandling. Vores mulighed for at sikre dette udfordres i den grad med en så markant stigning i udgifterne til specifikke medicinske præparater.

Desuden, kan de medicinske løsninger ikke stå alene og vi kan ikke løse folkesundhedsproblemer med medicin alene. Vi skal overveje om vi for alvor tror, at den bedste måde at løse problemerne omkring livsstilssygdomme er at sende store dele af befolkningen i langvarig medicinsk behandling? Der er også andre muligheder. For eksempel kost og livsstilsændringer og behandling for BED – den mest udbredte af alle spiseforstyrrelser, som vi i dag ikke tilbyder offentligt finansieret behandling for.

Lige nu står vi i en situation, hvor regionernes mulighed for at prioritere ressourcer til sundhedsvæsenet bliver udhulet af udgifterne til en enkelt virksomheds knaldende dyre præparat. Samtidigt lobbyer selvsamme virksomhed, hjulpet på vej af statsministeren og alle mulige andre fra øverste hylde, for at øge markedet for selvsamme præparat ved at fremme et meget vægtfokuseret sundhedsregime, som gør så godt som alle udenfor kategorien “normalvægt” usunde. Det er helt forkert. Det vi har brug for er en mere vægtneutral tilgang til befolkningens sundhed og midler til at drive en sundhedsvæsen, hvor alle uanset pengepung kan få hjælp.