Anne Mette Omø Carlsen
Anne Mette Omø Carlsen

Transitrum er løsningen på romaudfordring

Der køres hetz mod romaerne i København. Det løser på ingen måde de udfordringer, som romaerne er for byen. I denne måned valgte den danske regering således at ”stramme garnet” yderligere, ved at skærpe straffen for utryghedsskabende tiggeri til 14 dages ubetinget fængsel.

En fattig minoritet skal ikke fængsles og jagtes af politiet, bare fordi de sover på gaden. Vi skal ikke rive tæppet væk under en befolkningsgruppe ved at kriminalisere den, vi må tage hånd om de hjemløse udlændinge. Vi skal hjælpe de hjemløse videre til et bedre liv og samtidig mindske den udgift, de er for det danske velfærdssystem og kommunerne. De mange millioner, der nu skal bruges på fængselsstraf, burde i stedet investeres i en udbygning af transitprogrammet ved at give adgang til et transitrum, der kan understøtte de hjemløse.

I Sverige har man haft stor succes med anvendelsen af transitrum til østeuropæere, der kommer til landet og søger arbejde. Københavns Kommune bør udvide transitprogrammet med nogle af redskaberne, der anvendes i Sverige. Der skal f.eks. gives mulighed for rådgivning på deres eget sprog, hjælp til jobsøgning og kurser i dansk. Derudover vil et transitrum kunne give adgang til tøjvask og internet. I dag drives det eksisterende transitprogram af frivillige organisationer og herberger, støttet af Københavns Kommune.

Et transitrum vil kunne hjælpe de østeuropæiske immigranter, så de får bedre kort på hånden. Problemet kan ikke alene løftes kommunalt, og derfor må vi appellere til regeringen. Men det er uetisk og penge ud af vinduet at forsøge at løse immigration med politijagt. Med transitrummet vil vi kunne forebygge problemer som dem ved Trinitatis kirken, hvor de frivillige er blevet vaccineret. Transitrummet vil både give de hjemløse og de frivillige på værestederne bedre forhold, samt være en bedre løsning for København.