SF-borgmester udspørges om brugerbetaling

Sundheds- og Omsorgsborgmesteren skal torsdag svare på spørgsmål om hendes planer for brugerbetaling på de kommunale rehabiliteringscentre. Planer som kammeradvokaten mener er for vidtgående i forhold til loven. Enhedslisten og Alternativet efterlyser i stedet flere penge fra regeringen.

Skal man have dankortet med når man skal behandles i det danske sundhedsvæsen? Nej mener Enhedslisten og Alternativet, der har stillet en forespørgselsdebat til Københavns Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), der vil indføre brugerbetaling på alle københavnske rehabiliteringscentre

– Det er et fundamentalt princip i den danske velfærdsstat, at alle borgere har ret til gratis behandling. Det princip skal vi ikke gøre op med bare fordi kommunerne overtager flere og flere sundhedsopgaver, siger Enhedslistens sundhedsordfører Gorm Gunnarsen.

Regeringen har i forbindelse med finansloven gjort det klart, at Københavns Kommunes planlagte opkrævning af brugerbetaling er for vidtgående. Men det betyder ikke, at de to partier bag forespørgslen er begejstrede:

Det er godt, at regeringen trækker en streg i sandet.  Men der bliver nødt til at følge penge med. I takt med at kommunerne overtager flere og flere opgaver, så kommer der til at mangle penge i kassen. Der er regeringen nødt til at lade pengene følge opgaverne, siger Alternativets sundhedsordfører Niko Grünfeld.

I de senere år er patienter blevet udskrevet tidligere og tidligere fra hospitalerne og dermed givet kommunerne ansvaret for stadigt mere plejekrævende patienter. Med lanceringen af regeringens forslag til sundhedsreform er der lagt op til, at kommunerne vil overtage yderligere sundhedsopgaver fra regionerne.

Forespørgslen finder sted på Københavns Borgerrepræsentations møde på torsdag 31. januar. Læs den her: https://www.kk.dk/indhold/borgerrepraesentationens-modemateriale/31012019/edoc-agenda/b3c958f9-8669-407b-89f7-19c9b9694781/ff65c3a7-d8bb-40fc-a678-f1f64cb043ab

Fakta: Københavns Kommune havde oprindeligt planlagt også at indføre brugerbetaling på akutplejeenheden. Men regeringen har bestilt et notat fra kammeradvokaten, der siger at det er i modstrid med Sundhedsloven. Enhedslisten og Alternativet forventer derfor at denne beslutning omgøres. Læs notatet her: https://www.kk.dk/sites/default/files/edoc/Attachments/22323164-30754717-1.pdf