Paradoksalt nok er det i øjeblikket i høj grad staten, der står i vejen for, at vi kan sikre vores byer mod det voldsomme vejr.
Et af de helt store problemer med de nuværende regler er, at for eksempel kystsikringen i høj grad bliver overladt til de borgere, der kan blive ramt direkte af en oversvømmelse, fordi de bor tæt på vandet.
Statslige regler forhindrer nemlig, at vi i kommunerne kan lave kollektive finansieringsløsninger, der også går på tværs af kommunegrænser.
Det gør det umuligt at løse opgaven. For det giver absolut ingen mening at lade kystsikringen være op til den enkelte i en by som København.
Hvis København bliver ramt af store oversvømmelser fra havet, kan det påvirke hele byen – også vores fælles kulturarv, vores arbejdspladser og vores infrastruktur. Det kan give omfattende skader, og det kan selvsagt ende med en voldsom fælles regning. Derfor er det helt tosset, at fællesskabet ikke har gode muligheder for kollektivt at forebygge, men at man først må løfte opgaven – og regningen – i fællesskab, når skaden er sket.
Heldigvis virker ministeren over for Berlingske åben over for de kollektive løsninger. Men de positive meldinger er svære at tage alvorligt, så længe statens regler aktivt bremser kommuner i at komme i gang.
Det samme gælder, når vi i kommunerne forsøger at beskytte borgerne mod de voldsomme vandmasser fra skybrud. Skybrud, som fremtiden kun byder på flere af.
Her har vi i København haft en helhedsplan, der skulle beskytte byen, men på grund af statslige regler har vi været tvunget til at skrinlægge to tredjedele af vores planlagte projekter.
Miljøministeren siger, at oversvømmelser er et af de allervigtigste problemer, han skal løse. Det må han meget gerne minde resten af regeringen om, så staten hjælper os i kommunerne med at beskytte mod vandet i stedet for det modsatte.
Blogger: Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester for Enhedslisten
Trykt i Berlingske 29/12-24