NY HISTORISK BUDGETAFTALE SPARKER GANG I NYE KLIMATILTAG OG HOLDER HÅNDEN UNDER VELFÆRDEN

På Københavns Rådhus har Enhedslisten indgået budgetforlig og taget det første skridt i en ny retning for København. Aftalen holder hånden under velfærden, giver socialområdet et lille løft og sparker gang i nye klimatiltag.

“Enhedslisten har været tro mod det mandat, som københavnerne gav os ved sidste valg, derfor har vores hovedprioriteter i budgetforhandlingerne været klima og velfærd. Enhedslisten har indgået en forlig med de partier, som var villige til at levere mest på de to områder. Derfor blev det en aftale udenom Socialdemokratiet og SF. Aftalen er det første skridt i en ny retning for København, hvor klimakrisen tages alvorligt og handling sættes bag ord”, siger budgetordfører og socialborgmester, Karina Vestergård Madsen.

EN HALV MILLIARD TIL KLIMA OG KONKRETE CO2 REDUKTIONER
Enhedslisten er sikret, at der investeres en halv milliard i klima. Om dette siger Teknik- og Miljøborgmester, Line Barfod:
”Det allervigtigste har været at sikre tiltag mod klimakrisen. Efter flere dages forhandling stod vi over for et kulsort løftebrud fra S, der på forhånd havde fredet bilister og parkeringspladser og kun havde helt utilstrækkelige klimatiltag med i deres forslag. Vi er gået efter den aftale, der er bedst for klimaet, og som samtidig holder hånden under velfærden, og det endte med et meget bedre resultat, end jeg havde turde troet på for få dage siden”.

VELFÆRDEN OG LØFT PÅ SOCIALOMRÅDET
Også velfærden er blevet styrket i årets budget, fortæller budgetordfører og socialborgmester, Karina Vestergård Madsen:
“I aftalen har vi sikret, at holde hånden under hele velfærdsområdet og endda sikret et lille løft til socialområdet. Der er afsat penge til at flere mennesker med sindslidelser, handicap eller andre sårbare, som venter på en botilbudsplads, hurtigere kan få en samt til at fastholde de lave sagsstammer hos jobcentrenes sagsbehandlere, ligesom der også er afsat penge til at styrke rekrutteringen og fastholdelsen af vores pædagoger, SOSU’er og specialpædagoger”.

SKATTELETTELSE PÅ 0,1% KOSTER IKKE PÅ KLIMA ELLER VELFÆRD
Budgetforliget indeholder også en sænkning af kommuneskatten på 0,1%. Om den udtaler budgetordfører og socialborgmester, Karina Vestergård Madsen:
“Vi kunne ikke bruge de penge alligevel. Vi har en budgetlov, som gør, at vi ikke kan bruge de midler på f.eks. klima eller velfærd. De ville ligge på kistebunden. I stedet kunne vi indgå et kompromis, som sikrede os væsentligt mere velfærd og væsentligt flere klimatiltag end der oprindeligt var lagt op til. Når det er sagt, så glæder jeg mig da også over, at det betyder at en kontanthjælpsmodtager får et par hundrede kroner mere om året. Samtidig giver den københavnske skattelettelse fattigere kommuner mulighed fro at sætte skatten op. Derfor er det også en solidarisk handling fra vores side”, siger budgetordfører og socialborgmester, Karina Vestergård Madsen.