København risikerer snart at løbe tør for plads til at indkvartere fordrevne ukrainere, skriver et samlet beskæftigelses- og integrationsudvalg i Københavns Kommune. Udvalget beder om at komme i dialog med regeringen om, hvorvidt der findes statslige bygninger, der kan bruges til formålet.
Situationen i Ukraine er fortsat usikker. Krigen fortsætter, og derfor modtager vi i København stadig mange ukrainske fordrevne.
Siden Ruslands invasion for næsten tre år siden, har vi i København modtaget flere end 4.700 fordrevne ukrainere.
I Københavns Kommune bakker vi naturligvis fuldstændig op om støtten til de ukrainske fordrevne, og vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe dem med at finde arbejde, uddannelse og ikke mindst en bolig.
Aktuelt har vi ansvaret for at give tag over hovedet til flere end 2.500 ukrainere.
Det gør vi blandt andet på 15 midlertidige lokationer rundt om i byen.
Indkvartering på vandrehjem og i kontorbygninger
Vi har ombygget vandrehjem og kontorbygninger, vi har etableret pavillonbyer på tomme grunde og lejer lejligheder af private udlejningsselskaber.
Vi er endda også nødt til at leje dyre hotelværelser.
Og lige nu bruger vi i øvrigt mere end 300 millioner kroner om året på indkvartering af ukrainerne og får mindre end 100 millioner kroner refunderet af staten.
I København er der, som de fleste nok ved, stor efterspørgsel på almene boliger.
Reelt er det således de færreste ukrainere, der har mulighed for at finde deres egen lejlighed i København. Derfor ender de fleste med at bo i kommunens midlertidige indkvartering i årevis.
Der er brug for en hjælpende hånd fra regeringen
Nogen har måske det indtryk, at flygtningestrømmen fra Ukraine er stoppet.
At dem, der ville flygte, gjorde det ved krigens start. Men vi modtager stadig fordrevne ukrainere. Flere end 1.000 ukrainere blev visiteret til København sidste år.
Kort fortalt bliver der flere og flere ukrainere i den kommunale indkvartering, og vi løber snart tør for plads. Det er en alvorlig situation.
Kort fortalt bliver der flere og flere ukrainere i den kommunale indkvartering, og vi løber snart tør for plads. Det er en alvorlig situation.
Derfor har vi bedt om at komme i dialog med regeringen om, hvorvidt der findes statslige bygninger i hovedstadsområdet, der kan bruges til indkvartering af ukrainere.
Ikke nødvendigvis som de står i dag, men som med en mindre ombygning ville kunne bruges til formålet.
Hvis de bygninger findes, vil vi meget gerne i dialog om mulighederne for at leje dem.
I København ønsker vi at give ukrainerne bedst mulige forhold at bo i, når de kommer til vores by i nød.
Hvis vi skal lykkes med det, har vi brug for mere plads og en hjælpende hånd fra regeringen.
Bloggere: Sinem Demir, Hassan Nur Wardere og Maria Sofie Petersen, medlemmer af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune for Enhedslisten. Skrevet sammen med resten af udvalget.
Bragt på Altinget.dk d. 5. februar 2025.