I Enhedslisten vil vi have biblioteker med bibliotekarer og bøger og kulturhuse med aktiviteter og indhold frem for tomme mursten med dyr lokaleudleje.

Arbejdet med en ny plan for kulturhuse og biblioteker har pågået i mere end ½ år med offentlig høring bl.a. via møder.

Kultur og fritidsudvalget har behandlet planen, der både indeholder visioner for området fremadrettet og besparelser.

Budgetlov og den konsekvens den har med meget stram styring af kommunernes økonomi har konsekvenser, hvilket næppe kommer bag på noget enhedslistemedlem. Gentagne besparelser år efter år har sat sine tydelige aftryk. Kultur- og fritidsudvalget skal i år finde besparelser for 20,1 mio.kr. i 2026 budgettet, som konsekvens af effektiviseringskrav og stigende udgifter. Det kan ikke lade sig gøre uden forringelser. Siden 2018 er indtægterne på området faldet med 21 %, lønudgifterne faldet med 23 % og huslejerne steget med 13 %. Hvis denne udvikling forsætter vil antallet af medarbejdere frem mod 2035 i forvaltningens mange anlæg og institutioner gå fra 313 til 203.

Vi har i Enhedslisten i hele forløbet lagt vægt på, at vi ønsker biblioteker med bibliotekarer og bøger og kulturhuse med aktiviteter og indhold frem for tomme mursten med dyr lokaleudleje. Derfor har vi støttet Frodes Folkehus, som har overtaget forpagtningen af caféen i Kulturstationen i Vanløse og har fyldt huset med fællesspisning og aktivitet. Og vi er glade for at rollespilsmiljøet er rykket ind i Valby og på samme måde skabt liv der. Vi har klart markeret, at alle lokale initiativer, som kan understøtte aktive huse skal hjælpes, hvis det er muligt.

Hvis vi afviser de besparelser som ligger i udvalgets budgetudspil, vil vi være udelukket fra de politiske forhandlinger om budget 2026 – valgkampsbudgettet. Vi kan naturligvis i forbindelse med selve budgetforhandlingerne forsøge at skaffe flere penge til området, hvis det er det bestyrelse og gruppe vælger at prioritere.

Udvalget har allerede godkendt en effektivisering på svømmehalsområdet, som ikke kommer i høring. Det drejer sig om Emdrup og Sundby, som overgår til at være foreningsdrevne med en offentlig åbningsdag i weekenden. Hallerne bruges primært af skoler og foreninger, og disse aktiviteter kan fortsætte. Grupper af svømmere, som f.eks. Morgendamerne kan få adgang ved at danne en forening (og så bliver deres betaling faktisk billigere). Der er allerede gode erfaringer med foreningsdrift i Sundby. Kommunen varetager det tekniske som sikring af vandkvalitet, men livredder bliver foreninger og skolers ansvar.

Der er offentlig høring frem til d. 16.5.2025 af følgende forslag:

  • Sammenlægning af borgerserviceindgange fra 7 til 5., Her har vi understreget vigtigheden af, at der tages hensyn til offentlige transportmuligheder.
  • Remisen – lukning af Østerbro bibliotek og evt. biblioteket på Jagtvej, log flytning til nyt bevægelseshus og bibliotek på Remisen v/Trianglen, Det er i første omgang en investeringssag, m.h.p. at skabe et fyrtårn med flere funktioner i bydelen.
  • Islands Brygge Bibliotek – lukning. Personalet overføres til andre biblioteker.
  • Bibliotekshuset på Rodosvej – lukning. Overførsel af personalet.
  • Husum Bibliotek- Undersøge andre mulige lokationer (f.eks. Energicentret eller Korsager Skole) for at slippe for meget dyrt 3. mands lejemål.
  • Huset på Rymarksvej (tidligere kendt som Blindeinstituttet). Svømmehallen bevares. Bevægelseslokalerne opsiges.
  • Børnekulturhuset Sokkelund. De lokale aktiviteter overflyttes i Rentemestervej. Der etableres et bydækkende børnekulturteam. Der nedlægges 1 årsværk.
  • Kapelvej 44. På udvalgsmødet d. 13.3.25 afgav vi følgende protokolbemærkning: Enhedslisten har i hele arbejdet med KUBIplanen haft fokus på, hvordan lokale kræfter kan inddrages i t styrke aktiviteterne i kulturhusene, så de ikke bare er mursten med dyr lokaleudlejning. Derfor kan vi ikke acceptere lukning af Kapelvej 44, som udover Byhøjskolens aktiviteter er kendetegnet med stærk lokal forankring og aktivitet. SF, socialdemokratiet og radikale venstre tilsluttede sig vores protokol. Det er 8 af udvalget 11 medlemmer. Så selv om lukning af Kapelvej er på høringslisten, er det allerede nu klart, at det ikke kommer til at ske. Så lukning er med i høringen, men allerede afvist.
  • Dansekapellet. Driften overgår til kommerciel aktør. Eksisterende foreningsdrevne aktiviteter kan fortsætte.

Fremadrettet kommer der formentlig flere forslag afledt af planen, bl.a. er der brug for en ny løsning i forhold til Støberiet og Blaagaard bibliotek. Biblioteket bruges som varmestue af migranter, hvilket andre brugere oplever som utrygt. Det undersøges, om det er muligt at finde en ny placering af aktiviteterne i Korsgadehallen. Når det bliver aktuelt, vil der være høring.

Kammeratlige hilsner

Bente Møller, medlem af kultur og fritidsudvalget