Gyda Heding. Medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten. Medlem af Beskæftigelses- og integrationsudvalget.

Hashmarkedet er en krudttønde, der venter på at eksplodere

Københavnere, politi og politikere er magtesløse overfor bandernes vold. Eneste realistiske løsning er at legalisere salget af hash

Politiet har indført visitationszone på Nørrebro efter en række knivstikkerier, der angiveligt bunder i en ny konflikt mellem to konkurrerende bander.

Det kommer kun tre måneder efter, at en ung mand på 23 år blev slået ihjel i Pusher Street. Og at Berlingske kunne berette, at unge under 18 år i stigende grad bevæger sig ud i hashhandel på Christiania. Ud i de boder, der kontrolleres af byens største bander – Satudarah, Hell Angeles, Bandidos og LTF. Banderne ligger i indbyrdes strid og opruster voldsomt. Senest har Hells Angels optaget gadebanden NNV, ligesom Bandidos har knyttet tætte bånd til banden Brothas. Det er i bogstavelig forstand en krudttønde, der venter på at eksplodere.

Berlingske Tidende har beskrevet, hvordan politiet har anholdt 17 unge under 18 i forbindelse med hashsalget i efteråret alene. Det er en ny udvikling og viser, hvordan Christiania står magtesløse tilbage overfor den stadigt mere forråede kriminalitet i gaden. Hver gang politiet har ryddet pusher street og sat sælgerne i fængsel er boderne blevet overtaget af stadigt mere skruppelløse sælgere. Også politiet er reelt magtesløse.

Vi kan som københavnere og som samfund ikke bare lade stå til. Hashsalget finansierer en lang række kriminelle bander som tiltrækker sårbare unge og lokker med nemme og hurtige penge. Vi er nødt til at handle nu.

50 års forbudspolitik har slået fejl. Hashmarkedet er større end nogensinde og den kriminalitet der følger i kølvandet ødelægger liv.
Løsningen er uden tvivl at afkriminalisere hash. Vi skal trække den milliard kroner som banderne tjener ud af den kriminelle underverden.

Københavns Kommune står klar med en model for en tre-årig forsøgsordning, hvor personer over 18 år vil kunne købe hash legalt fra 5-6 kommunale udsalgssteder. Salgsstederne skal være bemandet med sundheds- og socialfagligt personale, der kan oplyse om afhængighed og gribe fat i unge med sociale udfordringer. Selve hashen skal også dyrkes legalt af det offentlige, så man heller ikke af den vej understøtter den organiserede kriminalitet.

I udlandet er der gode erfaringer med legalisering. Efter hånden er der mange vestlige lande, der har indset at forbuddet har spillet fallit og den nye tyske regering har også varslet et lovforslag, der vil legalisere hash. Dermed tilslutter de sig lande som Holland, Portugal, Canada og 19 amerikanske delstater, der på forskellig vis hare gjort det samme.

Erfaringerne viser, at antallet af hashrygere ikke stiger ved en legalisering. I Holland, hvor hash har været legaliseret i længst tid er der færre, der ryger hash end i Danmark. Og i den københavnske model kan vi endda gøre det endnu bedre fordi det kommunale personale ikke har noget interesse i at sælge mere eller stærkere hash til køberne.

Hvis forsøget skal kunne gå i gang, så kræver det imidlertid tilladelse fra Folketinget. Borgerrepræsentationen vil derfor på næste møde vedtage et brev til regeringen, hvor vi beder dem fremsætte den nødvendige lovgivning.

Blogger: Gyda Heding, medlem af Borgerrepræsentationen og Socialudvalget for Enhedslisten

Bragt på Berlingske.dk 12. januar 2023.