Gid der var ambitioner for idrætten til hverdag

Først præsenterede Kultur- og Fritidsborgmester Mia Nyegaard ideen om et OL til København, og i denne uge lufter Overborgmester Sophie Hæstorp en ide på Facebook om at få VM for herrefodbold til Danmark, Tyskland og Sverige med ”København i centrum”. Der er ikke sparet på borgmestres ambitioner om få store sportsbegivenheden til København i denne valgperiode.
Det er ikke en dårlig ting med ambitioner for begivenheder i København, men det virker som om, at borgmestrene er mere interesseret i at trække overskrifter end at forholde sig til realiteterne.
Ideen om en fælles slutrunde i Norden er ikke ny. De nordiske lande havde en plan om at byde på EM i 2028, men denne plan blev opgivet i 2020, bl.a. fordi man ikke kunne leve op til UEFAs krav til store stadions.
Det er uklart hvad FIFA stiller af krav til stadions, men kigger man på UEFAs krav, så skal værtslandene stille med minimum ét stadion, der kan rumme 60.000 tilskuere og ét eller to stadions med en kapacitet på minimum 50.000. Der er i Danmark ingen stadioner der lever op til disse krav. I Sverige rummer det største stadion i Stokholm lige over 54.000 tilskuere. I Nordtyskland findes Volksparkstadion i Hamborg der rummer 57.000 tilskuere.
Dertil kommer, at FIFA vil udvide VM fra 2026 til at indeholde 48 hold. Det vil sige 80 kampe fordelt på minimum 12 stadions.
Det ligger altså klart, at det vil betyde enorme udgifter for de tre potentielle lande at leve op til de krav der stilles alene til størrelserne på stadions. Dertil kommer de øvrige udgifter. VM i Rusland anslås til at have kostet 70 milliarder kr. Ved VM i Brasilien i 2014 blev prisen 108 milliarder.
Det må siges at være noget usikkert, hvordan disse udgifter nogensinde skulle blive dækket – særligt når Tyskland i forvejen står til at skulle afholde herrernes EM i 2024. Det må forventes at komme med en række omkostninger, og spørgsmålet er om der i den kontekst overhovedet er interesse for at arrangere endnu en slutrunde lige efter.
Det er naturligvis godt med politikere med ambitioner. Men forslagene fra Nyegaard og Hæstorp minder mere om en lyst til at trække overskrifter end det minder om egentlig politik, der er til at gennemføre.
Men betyder det, at vi ikke skal have større arrangementer til København? Nej, selvfølgelig gør det ikke det. Men det kræver at vi kan se realiteterne i øjnene.
Hos Enhedslisten er vi meget glade for det fælles nordiske bud på at blive arrangører for kvindernes EM i 2025. Det vil give et kæmpe boost til fodbolden i Danmark og København, og ligger inden for det realistiske.
Samtidig skal vi altid være opmærksomme på, hvad de store begivenheder giver til københavnerne både under og efter begivenheden. Enhedslisten er meget optaget af, at der skal være en gevinst for københavnerne. Vi skal med andre ord skal vi være sikre på, at EM kommer alle de idrætsglade københavnere til gavn og inspirerer endnu flere til at være med.
Det ville være en endnu større fornøjelse at være idrætsordfører på Københavns Rådhus, hvis ambitionerne også var til stede i hverdagen. Senest oplevede vi desværre, at Socialdemokratiet i deres alternative budgetforslag fjernede den renoveringsplan af idrætsfaciliteter, som vi i Enhedslisten har arbejdet hårdt på at få med.

Blogger: Frederik W. Kronborg, Idrætspolitiks ordfører for Enhedslisten i Borgerrepræsentationen
Bragt på Idraetsmonitor.dk 8. december 2022