Få overblik over årets budgetaftale for Københavns Kommune

Betonflertallet er smuldret og Lynetteholmen skal ikke længere holde socialpolitik, klimapolitik, skolepolitik og al anden københavnerpolitik som gidsler. Derfor er Enhedslisten glade for at være en del af årets budgetaftale! 

Klimapolitikken i København er afhængig af Enhedslisten

Når Enhedslisten er med i budgettet, kan det ses på klimapolitikken: Der er kommet den nødvendige finansiering til at igangsætte den nye Klimaplan 2035. En af de mest ambitiøse klimaplaner i verden. Ligesom der er fundet finansiering til en række klimainitiativer såsom midler til at fremme bæredygtige materialer i og nedbringe CO2-aftryk fra kommunens egne anlægsprojekter og øge brug af fossil- og emissionsfrie arbejdsmaskiner på kommunens byggepladser. Det er tiltag, der samlet vil reducere CO2-udledningerne med 11.900 ton om året.

Dyre, klimafjendtlige parkeringskældre er ryddet af bordet, for i stedet at leje eksisterende, private parkeringspladser i byen, ligesom der indføres betaling for parkering om søndagen. Aftalen giver mulighed for at fjerne 525 gadeparkeringspladser fra gadeplan, så der kan skabes grønne bylivsgader og en række cykelinitiativer, som bringer os i den rigtige retning fra Bilrum til Byrum.

Socialpolitiske sejre

Budgetaftalen sikrer, at stort set alle udløb på socialområdet er genbevilget og tilmed er en lang række af bevillinger, som vedrører kernedrift i socialforvaltningen, gjort varige. Det betyder at vi fremover i højere grad kan sikre investeringer i tidlig og forebyggende indsatser, som der ikke har være penge til de seneste år. Der er også afsat penge til flere nye botilbud og 200 mio. kr. til køb af botilbudspladser, så ventelisten for mennekser med handicap, hjemløse og andre sårbare københavnere kan nedbringes.

En anden stor sejr for Enhedslisten er Autismehuset. Vores medlemmer i socialudvalget har kæmpet i over et år, for at få det etableret og det er med budget 2025 endelig lykkes. Det vil betyde en markant forbedring at faglig viden, rådgivning og indsatser til børn, unge og voksne med autisme, nu bliver samlet under ét tag.

Mangfoldige fællesskaber i børnehøjde

Der investeres i skoler og dagtilbud. Med baggrund i den omfattende specialanalyse, som rummer en række anbefalinger til udvikling af mere inkluderende almenmiljøer, er der fundet rum til investeringer i daginstitutioner og skoler på 156 mio. i 2025, og over 500 mio. over de næste 4 år. Det er en nødvendig investering i bl.a. flere voksne i de små klasser, kompetenceudvikling, bedre overgang fra daginstitution til skole og hurtigere hjælp til børn med særlige behov. Investeringerne skal sikre, at den almene folkeskole er bedre gearet til at rumme flere børn, også dem som har brug for lidt mere støtte for at få en god skolegang. Vi vil følge udviklingen nøje og med blik for, at alle børn sikres den lovpligtige hjælp og støtte, de har brug for.

Desuden rulles de foreslåede besparelser på kolonierne, modersmålsundervisningen og Ungerådet tilbage.

Sundhed og omsorg

På ældreområdet har de ekstra 72 mio. kr. fra staten sikret et løft af kvaliteten på både plejehjem og i hjemmeplejen lige som der sættes ind med særlige initiativer til at bekæmpe ensomhed hos særligt minoritetsetniske ældre og LGBT+ ældre.

Samtidig er der investeret massivt i Center for mental sundhed og en række initiativer målrettet særligt unges mentale trivsel videreføres.

Nogle af de andre vigtige aftryk

Salg af Kødbyen er skudt til hjørne, ID-kortet, som et et vigtigt redskab mod social dumping, er blevet gjort permanent, tunnelen fra Enghavevej til Jernbanebyen udvides, bevillingerne til LGBT+ medborgerhuset, Ungdomshuset, Folkets Hus og Ragnhildgade forlænges og i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen videreføres økonomien til lavere sagsstammer og vigtige indsatser for borgere med handicap fastholdes.

På vegne af budgetforhandlergruppen

Karina Vestergård Madsen, Line Barfod, Mikkel Skovgaard, Katrine Hassenkam