Penge

Enhedslisten protesterer mod ny aftale med Danske Bank

På trods af en politik mod hvidvask, så vil Københavns Kommune vælge Danske Bank til at varetage kommunens kassekredit. Det er helt hen i vejret, mener Enhedslisten

I november vedtog politikerne i Københavns Kommune, at virksomheder, der var involveret i hvidvask ikke længere kunne få opgaver fra kommunen. Alligevel lægger kommunens økonomiforvaltning nu op til, at Danske Bank, der i øjeblikket er sigtet for hvidvask, skal overtage kommunens kassekredit pr 1. april. Det vækker ikke begejstring hos Enhedslisten:

Hvis det overhovedet skal give mening at have en klausul om hvidvask, så er det nu man skal takke pænt nej tak til Danske Bank. Fællesskabets penge skal ikke gå til en virksomhed, der i den grad har forbrudt sig mod fællesskabet, siger Enhedslistens Gruppeformand Karina Vestergaard Madsen.

Kommunens nuværende kassekredit hos Nordea udløber 1. april og forvaltningen har derfor sendt udgaven i udbud. Kommunen har modtaget tre tilbud fra henholdsvis Danske Bank, Nordea og Jyske Bank. Da tilbuddet fra Danske Bank var billigst, indstiller forvaltningen at politikerne vælger dem.

Det sker på trods af at både Danske Bank og Nordea er under mistanke for hvidvask og begge banker tidligere har modtaget bøder i millionstørrelsen for overtrædelse af hvidvask-lovgivningen.

Hvis Ikke man på denne baggrund vil udelukke de to banker, så er det hyklerisk at vedtage en klausul i indkøbspolitikken om at bekæmpe hvidvask, siger Karina Vestergaard Madsen.

Hun mener kommunen hellere skulle vælge tilbuddet fra Jyske Bank, selvom det umiddelbart er dyrere:

Det kan jo være at de er dyrere fordi de ikke tjener penge på hvidvask. Og så må man bare sige, at hvis man mener noget med sine etiske klausuler, så må man også nogen gange vælge et andet tilbud end det billigste. Ellers er det tom snak, siger Karina Vestergaard Madsen.

————–

Sagen behandles på Økonomiudvalgets møde tirsdag 19. marts og forvaltningens indstilling kan læses her: https://www.kk.dk/indhold/okonomiudvalgets-modemateriale/19032019/edoc-agenda/46b1bf59-0958-4e36-8026-711f499ad44c/455721cf-d466-4a5d-a552-9550faf97e6c

Yderligere oplysninger: Karina Vestergaard-Madsen: 2482 8179