Borgmester til direktør: Det er helt skævt at påstå, at butikker i København vil dø, hvis man ikke kan køre til butiksdøren i sin SU

Michael Gatten tager fejl, når han påstår, at butikslivet i København og udvikling af byen afhænger af, at flere kører ind til byen i bil og parkerer lige op ad bestemte butikker, skriver Line Barfod.

Hvis vi skal skabe en endnu mere levende bykerne med butiksliv, skal vi have flere grønne byrum og mere plads til mennesker frem for biler.

Derfor mener jeg også, at Michael Gatten fra KCC tager fejl, når han her i Altinget udtrykker, at butiksliv og byliv afhænger af, at flere kører ind til byen i bil og parkerer den lige op ad bestemte butikker.

Hvis det var rigtigt, skulle vi jo bare tillade biler på Strøget igen og gå tilbage til at bruge Gammel Torv og Nyhavn som parkeringspladser i stedet for udeservering, som det var i gamle dage.

Jeg tror ikke, at der er nogen, som for alvor forestiller sig, at det ville give mere byliv eller gøre det mere attraktivt at gå i de københavnske butikker.

Bilerne skal væk

Jeg mener, at Radikales Christopher Røhl har mange gode pointer her i Altinget, og vi deler ambitionen om at få flere parkerede biler væk fra gaderne i Middelalderbyen, så vi kan bruge pladsen til noget, der gør det et rart sted at være og attraktivt for flere at bruge en lørdag eftermiddag i Indre By.

Jeg forstår dog ikke, hvorfor det er et problem, at vi bruger noget af pladsen på at oprette meget bedre cykelparkering. Det har der været brug for længe – og i parentes bemærket har min gode kollega Christopher Røhl selv været med til at beslutte byrums- og trafikplanen.

Vigtigheden, af at man nemt kan parkere sin cykel, er efter min mening ekstremt undervurderet i debatten om trafik og byliv i København.

Det hele kommer hurtigt til at handle om biler. Men der er mange flere københavnere, som kommer frem på deres cykel, end der er i bilerne. Og vi, der tager cyklen, har også brug for at kunne parkere.

København mangler cykelstativer

Samtidig er sagen den, at mennesker, der cykler, også går i butikker. Derfor er det helt skævt at påstå at butikslivet dør, hvis man ikke kan køre til butiksdøren i sin SUV.

Jeg vil i det hele taget gerne være med til at understøtte butikslivet i Middelalderbyen. Derfor er jeg ligesom Christopher Røhl også optaget af, at eksempelvis Pilestræde fungerer godt som butiksgade.

I 2026 er det derfor planlagt at genoprette Pilestræde med udvidede fortove på en del af strækningen, som det fremgår af byrums- og trafikplanen, og der skal etableres brostensoverkørsler over sidegaderne.

Derudover er der allerede blevet opsat flere cykelstativer i gaden.

Dermed bliver forholdene for de gående forbedret, og det er blevet nemmere at parkere sin cykel tæt på butikkerne, hvilket også kan være med til at understøtte erhvervslivet i gaden.

Butikslivet i Middelalderbyen er en vigtig del af nerven i København. Samtidig er det vigtig for mig, at vi får flere grønne og ikke-kommercielle byrum i Middelalderbyen, hvor man kan sætte sig, slappe af og tilbringe længere tid, uden at man skal have pungen op af lommen.

Det er afgørende for, at vi får en by, hvor der er plads til alle. Den slags muligheder giver os en meget mere livlig Middelalderby end endeløse rækker af parkerede biler.

Blogger: Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester, Enhedslisten

Bragt på altinget.dk 28/5-25