Angreb på krisecentre og herberg er at gamble med sikkerheden

En kommunal direktør skyder årets økonomiforhandlinger i gang med en krigserklæring til selvhenvender-princippet, og det kan koste velfærd, smerte og i værste fald menneskeliv. 

Et pennestrøg ved næste økonomiforvaltningen kan koste liv. Ganske enkelt

Og det er ikke noget, jeg siger for at være dramatisk.

Men fordi det kan være konsekvensen af det ønske om at slagte selvhenvenderprincippet, som blandt andre Hørsholms velfærdsdirktør gør sig til talsmand for i NB Social.

Selvhenvenderprincippet er retten til at møde op på et herberg eller et krisecenter og får hjælp uden først at være visiteret af kommunen. Og det er er et både godt og et fuldkommen nødvendigt princip.

For det er en udstrakt hånd, man skal møde når man står i en akut krisesituation. Ikke bureaukrati, venteliste og risiko for afslag, man har så presserende brug for, hvis man akut har brug for hjælp.

Ikke har tid til sagsbehandling

Alternativet kan koste liv. Både når vi ser på herbergområdet og på krisecentrene.

De folk, vi møder på dørtrinet til herberger, er samfundets allermest udsatte. Mange lever et kaotisk liv, og er ofte svækket af ubehandlede diagnoser, hjerneskade, traumer og afhængighed af rusmidler.

Det er med andre ord et menneske i en dyb livskrise, ofte med mistro til det system, der statistisk set har svigtet dem mange gange på deres fald gennem sikkerhedsnettet. De kan ofte ikke overskue at gå til kommunen først, og forbliver på gaden, hvis ikke de kan få akut hjælp. Også i frostvejr.

Det er i den grad også tale om en akut situation, når en voldsramt, ofte en kvinde med børn, banker på dørene på et krisecenter. Det er ikke noget, som noget menneske gør for sjov. Men en desperat nødløsning, der ofte bliver taget langt senere end den burde.

Vi ved, at tiden fra den voldsramte beslutter sig til at afslutte forholdet, til at de har forladt hjemmet, er det allerfarligste tidspunkt overhovedet. Det er her de fleste partnerdrabsforsøg og partnerdrab sker. Det er decideret livsfarligt at afvise eller forhale en sag i den situation.

Dyr spareøvelse

Men hvorfor kommer det her forslag så? Det er jo nok ikke helt tilfældigt. at det kommer nu. Op til at kommunerne skal forhandle næste års økonomiaftale med finansministeriet. For både KL og finansminister har i årevis klaget sig over, hvor dyrt det selvhenvenderprincip er.

Så det er jo et oplagt sted at spare penge, hvis man ser verden med kyniske briller bag sit skrivebord.

Og skal der spare penge betyder det at flere folk skal afvises, det er simpel matematik.

Men vi skal huske at de der afvises ikke har gode alternativer til at banke på døren til denne sidste nødløsning, som et krisecenter eller et herberg er. Deres alternativ kan være rigtigt farligt.